Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 12 Nisan 2014 2360 Görüntüleme

Tahsin Yılmaz’ın bütçe analizi!..

2013 OLMADI, İYİSİ, 2014 FAALİYET RAPORU MÜZAKERESİNE İNŞALLAH.

Beykoz Belediyesi, 2013 yılı faaliyetlerini “bütçe öngörü ve gerçekleşme muayenesi” de yapılarak meclise ibra ettirildi. O muayene yapabilindi mi gerçekten?

11 Nisan 2014 Meclisi’nin başat gündemi Belediye Başkanlığı’nın 2013 yılı faaliyetlerinin müzakeresi idi. 8-10 sayfalık sunum dosyası meclis üyelerine dağıtılmış ve oradan edinilen malumatla yetinmek zorunda kalan üyeler ne kadar farkedebildiyseler o kadar soru, teyit ve tenkit yöneltebildiler.

Onbir tane komisyona, ondokuz tane müdürlüğe ve birkaç tane daha alt meclise dağıtılmış idare ve istişare mevkilerinden sadır olan koca bir yıllık faaliyet 8-10 sayfaya sığdırılabilinemezdi oysa. Kaldı ki 80-100 veya 800-1000 sayfaya tafsilatıyla dercedilmiş olsaydı bile okunması, tahkik edilmesi ve bir de üstelik müzakere edilmesi 1 güne 1 haftaya sıkıştırılmakla, aslında “zevahiri kurtarmış olmaktan” başka bir şey yapılmamıştır. Kezalik üyelerinin büyük çoğunluğu değişmiş bir meclis, o faaliyetlerin vuku bulduğu esnada kurumda bulunmadıkları için 8-10 sayfalık raporun 1 günde müzakeresine muttali olamamışlardır.

Meclis Üyesi Aydın Düzgün’ün, “Salim Öztürk’ün raporu izah etmek için yaptığı konuşmanın, raporda yazılı olanları okumaktan başka bir şey içermediğini” söylemesi, bendenizin işbu eleştirisinin meclis tarafından teyidi anlamına gelmektedir.

Velev ki en detaylı yazılı sunumla rapor belgelenmiş olsun, velev ki 1 gün değil 1 hafta değil 1 ay zaman ayrılmış olsun;  ölçülebilir, karşılaştırılabilir, standart tanımlı, muhtasardan mufassala görev tanımları ve iş analizinin monitörü yapılmış değilse eğer bir faaliyet raporunun, o rapor üzerinde çalışmak amacıyla yapılan oturumdan isabet beklemek mümkün değildir.

İş Süreçleri Yazılımı ve Evrak Takibi Yazılımı ile entegre bir Denetim Yazılımı hâlâ yok ise yahut var da raporu hâlâ kağıttan yetinilerek sunuluyorsa, belediye faaliyetlerinin;
  • Takvim muayenesi,
  • İnsan Kaynağı muayenesi,
  • Demirbaş Kullanımı muayenesi,
  • Sarf Malzemesi muayenesi,
  • Dış Tedarik muayenesi,
  • Maliye muayenesi
ne gerçeklere ne gereklere ne geçerlere ne yerindeliğe ve ne de yeterliğe dayandırılabilerek yapabilinecektir. Yani faaliyetlere vukuf kesbedilemeyecektir.

Ben yaptım oldu demek anlamına gelen biçimlerden Beykoz Belediyesi’ni kurtarmak ve korumak hepimizin görevi. Evvela hepimiz adına icra başında olan heyetlerlerin görevi. Görevlerimizi hakkıyla yerine getirmek için lazım gelen donatımı edinmedikten sonra faaliyet raporu üzerinde çalışmak maksadımızı ıskalamış olacağız, olmaktayız.

Ve bu tür konulara ilişkin donatımları önermek, kurmak, işletmek için belediyemizin görevli mevkilerinden birisi Bilgiişlem Müdürlüğü’dür. Fakat anlaşılan o ki, başkanından sade üyesine kadar bütün meclis üyelerimiz “tam inceleme için işleyen bir sistemimiz vardı da biz mi işletmedik” mazereti dile getirmekte haksız sayılmamalıdır biraz da.

Ez cümle, hem bilgiişlem müdürlüğüne hem meclise hem başkanlığa hizmet eden ve profesyonel kadro istihdam da eden iki komisyona ihtiyacı vardır Beykoz Belediyesi’nin: 1) Bilgi Toplumu Komisyonu ve 2) İdarenin Dijitale Dönüşümü Komisyonu.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb