Ana Sayfa Köşe Yazarları 15.04.2018 1758 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-8

Pinus pinea L. (Fıstık Çamı)

Botanik Özellikleri20–25m boylarında, genç yaşlarda yuvarlak ve düzenli, yaşlanınca şemsiye gibi bir habitusa sahiptir. İğne yapraklar kısa sürgün üzerinde ikişer adet, 10–20cm uzunluğunda, parlak yeşil, batıcı ve sivri uçludur. Kozalak 8–12cm, fıçı gibi, odunsu yapıdadır ve yaklaşık 3 yılda olgunlaşır.

Resim2

Kullanım OlanaklarıFıstık çamının odunundan çok, fıstık adı verilen tohumundan yararlanılır. Tohum iri 1,5–2cm, tohum kanadı körelmiştir. Tohumun integümenti taş gibi sert olduğundan,  taş çamı diye de bilinmektedir. Tohumda, % 46 oranında sabit yağ, protein ve selüloz bulunur. Bal ile ezilerek hazırlanan macunu,  sevilerek yenir ve kuvvet vericidir. Ayrıca, iç pilav ve dolma gibi yemeklerde kullanılır. Ülkemizin önemli bir dışsatım ürünüdür.

Resim3

YayılışıDünyada en geniş yayılışını Türkiye’de  yapar. Batı Anadolu’da Bergama, Kozak, Aydın, İzmir ve Muğla’da yayılır. Ayrıca Portekiz’den başlayıp, doğuda Suriye’ye kadar uzanır. Bir Batı Akdeniz bitkisidir.

 

Bu yazıda verilen bilgiler tamamen halkımızı bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımamaktadır. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb