Ana Sayfa Köşe Yazarları 14.04.2019 1505 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-49 / AHLAT

Ahlat (Pyrus elaegnifolia Pallas.)

Prof. Dr. Rahim Anşin

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı

5

Botanik Özellikleri:  Yabani armut, boz armut ve çördük gibi adlarla da bilinen  ahlat 8-10 (15)m boylarda, çoğunlukla dikenli, bazen de dikensiz (subsp. kotschyana) kısa boylu bir ağaçtır. Genç sürgünler ve yaprakların her iki yüzü de grimsi-beyaz tüylerle sık bir şekilde örtülüdür. Yapraklar darca eliptik, tam kenarlı, 3-7 x 2-3cm, yaprak sapı ise 1-4cm, küt ya da hafifçe sivri uçludur.

Çiçekleri beyaz, 3cm çapında, bir kurul halindedir. Çiçek sapı 1-2cm, meyve tekli ya da ikili, küremsi veya armut şeklinde, 2-3cm, ham halde iken sarımsı yeşil, olgunlaştığında kahverengi olup, dış yüzü önce tüylü, sonra tüysüzdür. Çiçeklenme Nisan-Mayıs; Meyvelenme Ekim-Aralık aylarındadır.

6

Kullanım Olanakları: Meyveleri yenir. Tanen, malik asit, şeker ve vitaminler içermektedir. Damar büzücü, ishale karşı, hazmı kolaylaştırıcı ve besleyici özelliklere sahiptir. Ahlat meyveleri kurutularak, havanda ezilir ve toz haline getirilir. Elendikten sonra kahve tadında, kompostosu yapılır.

Yayılışı: Türkiye ve Avrupa’da yayılır. Anadolu ve Trakya’nın hemen her yerinde, özellikle karaçam ve meşe ormanlarında tek tük veya küçük gruplar halinde ve tarlalarda bulunur. 1-1700m arasında yayılır. Karasal iklime uyum sağlamıştır.

images (1) indir images images (2)

Bu yazıda verilen bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

 

İlginizi çekebilir

ZAAFİYET TEORİSİ

ZAAFİYET TEORİSİ

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb