Ana Sayfa Köşe Yazarları 6.05.2018 1742 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-11

Kızılçam (Pinus brutia Ten.)

Botanik Özellikleri: 15–20 (30)m boylarında kalın dallı herdem yeşil bir ağaçtır. Genç sürgünler kalın ve koyu kızıl renktedir. İğne yapraklar ikili, 10–16 (20)cm uzunluğunda, koyu yeşil renktedir. Kozalak

6–11 cm boyunda, topaç şeklinde ve sapsız, açık kahverengi ya da tuğla kırmızısı rengindedir. Çoğunlukla 2-6 adeti sürgüne oturmuş gibi bir arada bulunur. Apofiz yan pervazlı, göbek açık renkli ve basıktır.

Kullanım Olanakları: Odunu çok değerlidir. Yüzlerce sanayi dalında kullanılır. Örneğin kereste, inşaat, marangoz, demiryolu traversleri, lambri, doğrama ve ambalaj sanayi bunlardan birkaçıdır. Türkiye’nin en geniş orman alanı oluşturan asli ağacı olup, 4 milyon hektarı saf meşcereler olmak üzere, toplam 6,5 milyon hektar orman alanı vardır.

Resim1

Kök ve gövde odunundan elde edilen çam katranı siyah renkli, bal kıvamında ve keskin kokuludur. Tıpta  cilt hastalıklarının tedavisinde, ayrıca veteriner hekimliğinde çok kullanılan bir ilaçtır. Reçine ve sakızı ise dahilen mide, astım ve boğmaca hastalıklarının tedavisinde ve idrar yolu iltihaplarına karşı olumlu etkileri vardır.

Yayılışı: Başta Türkiye olmak üzere, Yunanistan, Girit, Kıbrıs, Suriye, Irak, Lübnan ve Ürdün’de yayılır.

Bu yazıda verilen bilgiler tamamen halkımızı bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımamaktadır. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb