Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 17 Temmuz 2013 2458 Görüntüleme

Beykoz Cam’ına Can Veren Proje

Beykoz’un yüzlerce yıllık camcılık geleneği “Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Geleceğe Kazandırma Projesi”yle yeniden canlanacak, camcılık turizm ve ekonomiye kazandırılacak. 

Beykoz Kaymakamlığı tarafından geliştirilen, “Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Geleceğe Kazandırma Projesi” kapsamında ilçenin köklü camcılık geleneğini geleceğe taşıyacak 100 usta yetiştirilecek.

İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan 360 bin TL hibe desteği almaya hak kazanan projede Beykoz Belediyesi, Cam Ocağı Vakfı’nın katkılarıyla cam işlemeciliği eğitimlerinin yanı sıra  ulusal ve uluslararası tanıtım etkinlikleri düzenlenecek, showroom ve satış noktaları kurulacak.

Camın bilinirliğini artırmayı, ilçedeki köklü camcılık geleneğini yeni ustalarla geleceğe taşımayı hedefleyen projenin tanıtım Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Cam Ocağı Vakfı Genel Müdürü Hakan Kanca,  ilçedeki cam atölyeleri temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

Kaymakam Erdoğan: “Beykoz’da Bir Cam Vadisi Kuracağız”

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’ndeki tanıtım toplantısında proje hakkında bilgi veren Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan: “Bu proje Beykoz’da camcılığın canlanması için geliştirdiğimiz çalışmaların sadece bir ayağını oluşturuyor. 2002 yılında Paşabahçe Şişecam Fabrikası’nın kapanmasıyla sekteye uğrayan camcılığı hem koruyalım hem de turizme kazandıralım istiyoruz. 9 aylık bir süreci kapsayan projeyle mahir ustalar yetiştirmeyi hedefledik. Bu projenin akabinde Polonezköy-Cumhuriyetköy arasında bir Beykoz Cam Vadisi kuracağız” dedi.

Camın ilçede herkes için hayati bir mesele olması gerektiğini ifade eden Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise “İlçede camın önem kazanması için sosyal tesislerde cam eşya kullanımı için meclis kararı aldık. Gelecek yıl itibariyle ilçe girişi ve meydanlara ilçenin bir cam kenti olduğunu hatırlatan cam objeler yerleştireceğiz. Polenezköy’den sonra ilçenin geneline bu çalışmayı yaymak gerekir. Beykoz Belediyesi olarak camın canlanması ve gelişmesi için hazırlanan her projenin içinde yer alacağız” şeklinde konuştu.

Eğitimler İstihdam Garantili 

Yaşları 18-40 arasında değişen 100 kişiye meslek edindirecek olan projede yetenekli görülen kişilere füzyon, boncuk yapımı, vitray ve tezyinat teknikleri alanında eğitimler verilecek.

Programda başarılı olan 20 kişi eğitim almak üzere, Venedik’in cam merkezi Murano Adası’na gönderilecek ve ilçedeki cam atölyelerinde istihdamı sağlanacak.

Camcılığın yaşatılması, istihdam, ekonomi ve turizme kazandırılması için geliştirilen projeyle dağınık noktalarda faaliyet gösteren cam atölyelerine tanıtım ve pazar olanağı sağlanacak.

Turistik Bölgelerde Showroomlar Kurulacak

Anadolukavağı, Polonezköy gibi turistik bölgelerde showroom ve satış noktaları kurularak İstanbul ve Beykoz’daki cam işletmeleri ve cam atölyelerinin aktif hale gelmesi sağlanacak, böylece ekonomik ve kültürel açıdan sürdürülebilirlik sağlanacak.

Kursiyerlerin ürettiği ürünler İstanbul’un tarihi ve turistik bölgelerinde sergilenerek cam sanatına  dikkat çekilecek.

Cam Şenliği Ustaları Buluşturacak

Ulusal ve uluslararası alanda Beykoz camına ilginin artması için proje kapsamında “Uluslararası Beykoz Cam Şenliği” düzenlenecek. Tarihi Beykoz Çayırı’nda cam sanatının ustalarının ağırlanacağı şenlik ustaların görsel şov ve gösterilerine ev sahipliği yapacak.

Cam sanatına ilgi gösteren usta ve öğrenciler bu şenlikte bilgi ve yeteneklerini artırma olanağı bulacak.

 

 

 

 

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb