Ana Sayfa Köşe Yazarları 20.12.2020 8281 Görüntüleme

ZEHİRLİ TIBBİ ORMAN BİTKİLERİMİZ-19/ Kartopu

Kartopu (Viburnum orientale Pallas)

Botanik Özellikleri: Halk arasında Girabolu diye bilinen Kartopu 1-3m boylarında bir çalıdır. Sürgün ve tomurcukların dış yüzlerinde seyrek dağınık tüyler bulunur. Yapraklar sade tipte, genellikle 3 loplu, 8-15cm, kenarları ise dişlidir. Üst yüzleri tüysüz, alt yüzlerinde ise ana damar  boyunca seyrek tüyler bulunur. Çiçekleri küresel kurullar halinde, 6-10cm çaplarında, kar gibi beyaz renklidir. Meyvesi eriksi yapıda 10mm, oval, kırmızı ve çok sayıdadır. Çiçekleri Haziran-Temmuz aylarında, meyveleri ise Eylül-Kasım aylarında görülür.

images

Kullanım Olanakları: Çiğ meyveleri zehirli olup, önemli mide kramplarına yol açar. Farmakolojik araştırmalar gövde kabuğunun kadınlarda adet ağrılarını giderici etkisi olduğunu göstermiştir. Yine kabuklarının kalp çarpıntılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Meyveler pişirilerek hoşaf şeklinde yenilebilir ve C vitaminince çok zengindir. Meyve suyu olarak kullanılır. Yaprakları da çay olarak içilebilir özelliktedir. İdrar söktürücü, karaciğer ve safra hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır. Ülkemizde en çok Kayseri ve Bünyan yörelerinde bilinir ve kullanılır.

images (1)

Yayılışı: Türkiye ve Kafkasya’da doğal olarak yayılır. Ülkemizde özellikle Karadeniz orman alanlarında bulunur. Ayrıca Kayseri yörelerinde yaygındır. 500-1800m yükselti basamaklarında yayılır.

images (2)

Bu yazıda tanıtılan Kartopu bitkisi, metin içinde de belirtildiği gibi zehirli bir bitkidir. Verilen bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakada hiçbir yükümlülükleri yoktur.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb