Ana Sayfa Köşe Yazarları 9.02.2019 1446 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-40/ LAVANTA

LAVANTA (Lavandula angustifolia Miller)

Prof. Dr. Rahim Anşin

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve

Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı

lavandula_provence

Botanik özellikleri: 1m’ye dek boylanabilen, dik gövdeli, sık dallı, herdem yeşil, yarı çalımsı bir bitkidir. Yapraklar gümüşi renkte, şerit ya da mızrak şeklinde, 3-5cm uzunluğunda, tam kenarlı, genç halde gri tüylü, olgunlaşınca yeşil grimsi ve tüysüzdür. Çiçekler, uzun bir sap üzerinde başak tipinde dik duran zengin kurullar oluşturur. Tipik mavimsi ya da erguvan renklidir. Haziran ve Temmuz’da çiçeklenir.

Kullanım olanakları: İlaç sanayinde kullanılan önemli bir şifalı bitkidir. Çiçek ve yaprakları kullanılır. İdrar arttırıcı ve romatizmal ağrıları giderici özelliğe sahiptir. Ayrıca sakinleştirici, kas gevşetici, antibakteriyal, uyku düzenleyici ve  yara iyileştirici gibi birçok yararları vardır.  Halk arasında bitkisel çay olarak içilmektedir.

Öte yandan, kaya ve taş bahçelerinde, çiçek parterlerinde, geniş çim alanlarda, yer örtücü ve sınır elemanı olarak kullanılan önemli bir peyzaj bitkisidir. Ayrıca çiçeklerinden parfümeri sanayinde de yararlanılır.  Yine bol ve zengin çiçekleri ile kesme çiçekçiliğe uygundur.

Yayılışı: Türkiye, Kuzey Afrika, Avrupa’nın Akdeniz kuşağıdır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege sahillerinde maki diye bilinen kurakçıl karakterli çalı vejetasyonu içinde doğal olarak yayılır. Ayrıca uzun yıllardır geniş olarak kültüre alınan bir bitkidir.

 lavandulaa

Bu yazıda verilen bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb