Ana Sayfa Köşe Yazarları 20.05.2018 1749 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-13

Urtica  dioica L. (Isırgan)

30-150cm boylarda, kaba yapılı,yapışkan ve bol tüylü, çok yıllık bir otsu bir bitkidir. Dallı ve kolayca yayılan, sürünücü bir kök sistemi vardır. Kökteki nodlardan ilkbaharda yeni, dik gövdeler oluşur.

Yaprakları geniş yumurta ta da dar mızrak gibi, 4-11x 3-10cm, kenarları keskin kaba dişlidir. Erkek ve dişi çiçekler aynı gönünüşte ve kurullar halinde, 10cm, dişi çiçeklerin morumsu ve çıkıntılı bir stigması vardır.

Resim1

Orman içi gölgeli yerler,dere kenarları ve özellikle döküntü ve çöp alanlarında ruderal bir bitki olan ısırgan, 10-2700m arasında yetişir.

Genç sürgün ve yaprakları sebze olarak yenir. Gallik ve formik asitler, A vitamini, karoten, tanen, potasyum, demir, kalsiyum ve silikon içerir.

İdrar söktürücü, mesane taşlarını eritici, kan temizleyici ve mineral eksikliğini giderici etkileri vardır.

İnfüzyon, tentür ve usare olarak kullanılır.

Ayrıca Karadeniz bölgesinde özellikle Giresun ve Ordu yörelerinde genç uç sürgünleri toplanarak çorbası ve lapası yapılır. Çok sevilen ve şifalı bir doğal sebzedir. Yine taze halde ya da kurutularak çay şeklinde içilir. Tohumları balla karıştırılarak yenir. Mide gastriti, ülser ve hatta kansere karşı olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir.

Bu yazıda verilen bilgiler tamamen halkımızı bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımamaktadır. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb