Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 9 Nisan 2018 1283 Görüntüleme

Pir Şeyh Şaban-ı Veli Anıldı!..

KAS-DER Beykoz Şubesi, ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’ başlığı altında, ‘Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi Anma programı düzenledi.

Beykoz Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı ve KAS-DER Beykoz Şubesi’nin işbirliğiyle “Vuslatının 450. Yılına doğru Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi Anma ve Anlama Programı” organize edildi.

KAS-DER Beykoz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fatmanur Koparan’ın sunumuyla gerçekleşen programda; KAS-DER Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık, Eski İçişleri Bakanı ve Milletvekili Murat Başesgioğlu, Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Pendik İlçe Müftüsü Hüseyin Baş ve İstanbul Şeyh Şaban-i Veli Vakfı Başkanı Şükrü Mutlu günün önemine yönelik duygu ve düşüncelerini ifade etti.

2

Pir Şeyh Şaban-ı Veli kimdir?

Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi aynı Zamanda Kastamonu Pir Şeyh Şaban-i Veli Kültür Vakfı Başkanı Dr. Muharrem Avcı ve Emekli Vaiz Abdurrahman Yazıcıoğlu”2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu ve Pir Şeyh Şaban-ı Veli” konulu konuşmalarında; Halvetiyye tarikatının Şabaniyye kolunun kurucusu olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin 1481 yılı berat kandili gecesinde Kastamonu ili, Taşköprü ilçe merkezinin Harmancık Mahallesi Çifteler sokağında dünyaya geldiğini söyledi.

Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin, doğmadan önce babasını, küçük bir çocukken de annesini kaybettiğini ve yetim kalan Şeyh Şaban-ı Veli’yi, Taşköprülü hayırsever bir kadının evlat edinerek, ilim tahsil etmesi konusunda her türlü yardımı yaptığını kaydetti.

İlk tahsilini Taşköprü’de alan Şeyh Şaban-ı Veli buradan Kastamonu’ya gelir. Başarılı bir öğrenci olan Şaban Efendi dönemin en iyi ilim merkezi olan İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Sahn-ı Seman Medresesine gider ve tahsilini yapar. Medresedeki eğitiminden sonra hocalarının kendi yanlarında kalmaları teklifine karşılık uykuda gördüğü bir rüyaya binaen birkaç hemşerisi ile birlikte 1508 M. yılında Kastamonu’ya doğru yola çıkar.

Bolu’dan geçerken dinlenmek üzere Halveti Tarikatının Şeyh Hayrettin Tokadi Hazretlerinin dergâhına uğrar. Dinlenmek için geldikleri dergâhta Şeyh Şaban-ı Veli çok etkilenerek burada kalır. Hayrettin Tokadi Hazretlerinin yanında on iki yıl kalarak Şeyhlik icazetnamesini alarak Kastamonu’ya gelir.

Kastamonu’da ilim ve irfan faaliyetlerine Şeyh Şaban-ı Veli, geniş bir çevrede etkili olur. Kendisi Halveti Tarikatının Şabaniyye kolunun kurucusu olur. Şabaniyye kolu bugün Kastamonu başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde ve yurt dışında Orta Asya ve Afrika’ya yayılmıştır. Ölümünden önce üç yüz altmış halife yetiştirdiklerini kısaca özetleyen konuşmacılar, Şeyh Veli Hazretin Türbe ve Müzeleri hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Program, Tasavvuf Müziği ve ardından yapılan dualarla devam etti.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb