Ana Sayfa Köşe Yazarları 10.11.2020 1068 Görüntüleme

KASIMPATI

Böyle bir lider nasıl anlatılabilir diye düşündüm. Ve size o özel günün en beğendiğim dış basın gazete başlıklarını derledim. Daha söze gerek var mı?

Doğanın bile selamladığı bir lider….

Alman basınından “Volkischer Beobachter”

“Atatürk Türkiye’yi tek düşman kalmaksızın bırakmıştır. Bu, zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.”
Avusturya basınından “Neue Freie Presse”
“Türk halkı, kurtarıcısını ve babasını kaybetti.”
Danimarka basınından “National Tidence”
“Atatürk, yirminci yüzyılın en büyük mucizesidir.”
ABD basınından “Chicago Tribune”
“Dünya sahnesinden tarihin en dikkat çekici adamlarından biri geçti.”
İngiliz basınından “Daily Telgraph”
“Kadınlar başka hiçbir ülkede bu kadar hızla ilerlememişlerdir. Bir ulusun bu derece değişmesi, tarihte, gerçekten eşi olmayan bir olaydır.”

Fransız basınından “La Libre Belgique”
“Türkiye’nin uluslararası ünü, prestij ve otoritesi durmaksızın yükselmiştir. Milletine bu kadar az zamanda bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk’tür.”
Avusturya basınından “Neue Freie Presse”
“Büyük düşüncelerin adamı, bir devlet mimarıydı.”
Mısır basınından “El-Mısri”
“Atatürk’ün yaptıkları insanoğlunun kolay kolay yapabileceği şeylerden değildir. O, büsbütün başka bir insandı.”
İsviçre basını
“Atatürk, bir medeniyet kaynağı idi.”
Macar basınından “Rendelet”
“Yüzyılımızda, ‘olmayacak hiçbir şey yoktur’ şeklindeki tarihi gerçeği ispatlayan ilk adam olmuştur.”
İran basınından “Tahran”
“İslam dünyasının büyük insan yetiştirme gücünü yitirdiğini öne sürenler, Atatürk’ü hatırlamalı ve utanmalıdırlar.”
“Atatürk’ün ölümü dolayısı ile Kraliyet Sarayı Şehinşâhi ve hükûmet bir ay resmî yas ilân etmiştir. Majeste Şehinşah, gömme töreninin sonuna kadar İran’da askerî ve resmî binalar üzerinde ve yabancı ülkelerdeki İran temsilciliklerinde bayrakların yarıya indirilmesini emir buyurmuşlardır. Bu irade-i Şehinşahî bugün bütün gazetelerde ilân edilmiştir.”
Portekiz basınından “Arriba”
“Atatürk, başı dumanlı doruklarda yüce bir dağ tepesidir. Siz ona yaklaştıkça o yükselir ve aranızdaki mesafe sonsuza değin aynı kalır. Devirlerinde büyük gözüken, zamanla küçülen benzerlerinden farkı budur ve böyle kalacaktır.”
Alman basınından “Börsen-Zeitung”
“Almanya, Atatürk’ün eserine ve mücadelesine hayrandır. Onda, tarihi eseri, özgürlüğü seven bütün milletler için bir sembol olarak kalacak kudretli bir kişilik görmektedir.”
Fransız basınıdan “Paris-soir”
“Sırasıyla ihtilalci ve asi, sonradan muzaffer bir kumandan olan ‘Türklerin babası’. Yeni Türkiye’yi yarattı, sultanları kovdu, kadınlara hürriyet verdi, fesi kaldırdı, ülkesinde radikal bir inkılap yaptı.”
Mısır basınından “Egyptian”
“Çağının, belki de tüm tarihin en olağanüstü kişilerinden biri.”
Çin basını
“Biz Çinliler, hepimiz bu mateme iştirak ediyoruz. Zira büyük bir milletin, çok sevilen büyük Ata’sının ölümü yalnız Türkiye için değil, aynı zamanda bizim kıtamızda ve bütün dünyada büyük bir boşluk bırakmaktadır.”
Fransız basınından “Le Petit”
“Atatürk öldü. Barış kubbesinin Doğu sütunu yıkıldı. Artık evrende barışı kimse garanti edemez. Nitekim Avrupalı devlet adamları; onun 1930’da yaptığı uyarı ve tavsiyeleri dinlememiş ve dünyayı 1939 yılında ikinci büyük savaş felaketinin içine sürüklemişlerdir.”
Fransız basınından “L’Illustration”
“Tarih çok büyükler gördü. İskenderler’i, Napolyon’ları, Washington’ları gördü. Fakat yirminci yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk, bu Türk oğlu Türk kırdı.”
Alman basınından “Frankfurter Zeitung”
“Türk halkı, Mustafa Kemal’in ölümüyle, bugün sahip olduğu her şeye minnettar olduğu adamı kaybetti. Anadolu’nun millî bilincinden ve merkezinden doğan yeni dinamik devlet ve ‘Boğazın hasta adamının’ yerine içeride ve dışarıda istikrar kazanmış olan cumhuriyet onun eseridir. O, her yönüyle yeni bir Türkiye ortaya çıkardı.”
ABD basınından “The New York Times”
“Halk yas tutuyor. Askeri kahraman Atatürk devleşen bir devlet yarattı.”
Suriye basınından “Elifba”
“Vatanını muhakkak bir parçalanmaktan kurtararak gemisini güvenilir bir limana götürdükten sonra milletinden bir taht istemedi. O, kelimenin bütün anlamıyla bir insan, eşsiz bir dahi, kahraman bir asker ve siyaset adamı idi. Hayatını milletinin mutluluğuna adadı, bu uğurda genç yaşta hayata gözlerini kapadı.”
İtalyan basınından “La Tribuna”
Atatürk’ün ölümü ile Yakın Doğu’nun gelişmesine birinci derecede etken olan son derece kuvvetli bir şahsiyet kaybolmuştur.”

İlginizi çekebilir

ÜST PERDEDEN KONUŞMA SANATI

ÜST PERDEDEN KONUŞMA SANATI

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb