Ana Sayfa Köşe Yazarları 7.01.2022 885 Görüntüleme

KAPLAN YILI

Bu yıl her zamankinden daha çok umuda ihtiyacımız olan bir yıl için güzel bir isim.

İyimser olmak için 5 neden sayan birilerini buldum ve sizin için çevirdim.

1.Aşıların dünya genelinde tamamlanacağı bir yıl olacak.

“2021 yılında, dünya çapında 4 milyardan fazla insana COVID-19 aşısı yapıldı ve bu insanların çoğu iki hatta üç doz aşı oldu. Ancak gelişmiş ülkelerde düşük risk altındaki milyonlarca insanın, düşük gelirli ülkelerde yüksek risk altındaki çok sayıda insan henüz ilk dozunu olmamışken üçüncü doz aşısını olması, benzeri görülmemiş bu küresel kampanyayı son derece adaletsiz bir hale getirdi. 2022’de bu tablo hızla düzelecek. Yoksul ülkelerin aşı karşıtı eylemlerine rağmen. Bu yıl, dünya 2020’de tahmini 627.000 kişiyi öldüren bir hastalık olan sıtma için dünyanın ilk aşısını da görecek . COVID-19 aşısı için kullanılan aynı mRNA teknolojisine dayanan AIDS aşısı . Bu teknoloji yakında tüberküloza karşı da kullanılabilir. Dünyanın en fakir ülkelerinde sıtma, AIDS ve tüberkülozun neden olduğu korkunç hastalık ve ölüm yükü göz önüne alındığında, mRNA aşılarını hızla geliştirme ve ölçeklendirme konusundaki yeni yeteneğimiz olan pandemi fırtınasında çok işe yarayacak.

2.Sürdürülebilir enerjide artış

Dünyanın en büyük güneş enerjisi çiftliği Abu Dabi’de faaliyete geçecek, ancak büyüyecek olan sadece rüzgar ve güneş enerjisi değil. Ayrıca, sıfır karbonlu nükleer enerjinin küresel olarak yeniden değerlendirilmesi yapıldı ve ülkeler, emisyonları azaltma çözümünün bir parçası olarak giderek programları daha fazla öne çekti. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri ve belki de nükleer karşıtı duyarlılığın poster çocuğu Almanya  gibi ülkelerdeki mevcut nükleer santralleri zamanından önce kapatma kararları hakkında büyüyen bir tartışma görmemiz muhtemel .  Ancak karışıma yeni teknolojiler eklenmeden önce bile, enerjiden kaynaklanan küresel karbon emisyonları birkaç yıl öncesine göre çok daha iyi bir yolda. 2021’de 2018 zirvesinin altında kaldıla . Ve emisyonların 2022’de artması beklenirken, 10 yılda toplamda sadece yüzde 5’lik bir artışla sabit kaldıkları açık. Dünyanın daha gidecek çok yolu olsa bile , bu harika bir haber ve kutlamak için 2022’nin bitmesini beklememize bile gerek yok.

3.Dünyanın en büyük ülkesi demokrasi olacak.

Hayır, Çin’de bir devrim öngörmüyoruz. Bunun yerine Hindistan, 2022’de dünyanın en kalabalık ülkesi ünvanını alma yolunda ilerliyor. Hindistan’ın nüfus sayıları aynı zamanda daha büyük bir ekonomik potansiyele işaret ediyor. Bugün ile 2050 arasında, Hindistan’ın çalışma çağındaki nüfusunun 199 milyon artacağı, Çin’in ise işgücü yaşlandıkça 160 milyon azalacağı tahmin ediliyor. Ve yakın zamana kadar çok fakir bir ülke olan Hindistan, şimdi modern bir ekonominin temel hizmetlerini sunmada yirmi yıllık güçlü bir performans üzerine inşa edebilir.

4. Gelişmiş ekonomiler pandemi öncesi rotalarına geri dönecekler.

Omicron kaynaklı bir çöküş olmadığı takdirde gelişmiş ülkeler, bu yıl %4,5 oranında bir büyüme gerçekleştirecek. Düşük ve orta gelirli ülkeler için durum biraz karışık 2021 ve 2022 ‘de gelişmiş ülkelerin daha fazla büyümelerine rağmen pandemi öncesi tahminlerle aradaki farkı kapatmaları zor görünüyor. Sosyal programlar aracılığı ile nakit dağıtımı ile dengelenebilir görüşünde.

5. 2022: Kaplanların yılı

Çin takvimine göre 2022 kaplan yılı olacak. Gelecek yıl, 13 Asya ülkesini kapsayan küresel kaplan nüfusunu ikiye katlamak için 10 yıllık bir program olan TX2’nin de tamamlanmasını işaret edecek. Bu, tek bir tür için şimdiye kadar üstlenilen en iddialı kurtarma çabasıdır ve kayda değer bir başarı elde etmiştir.  Küresel biyo çeşitlilik hala tehdit altında ve yeterince korunmamış olsa da, kaplan programı, türleri bir arada yaşama ve gelişmeye izin verecek şekilde korumada daha iyi hale geldiğimizin bir işareti. Modern tarıma çok fazla kredi giderek, yeni mahsuller, gübre ve mekanizasyon, aynı miktarda toprağın çok daha fazla gıda üretmesine izin vererek, tarım için daha fazla yer bulma baskısını azaltıyor. Bu nedenle dünya, küresel tarım arazilerinin zirvesini çoktan geride bıraktı ve ormansızlaşma, neyse ki, yavaşlamaya başlıyor . Bu, diğer türleri de kurtarmaya yardımcı olabilir.

Charles Kenny’den alıntıdır.

İlginizi çekebilir

BÖYLE Mİ OLACAKTIK!

BÖYLE Mİ OLACAKTIK!

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb