Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 16 Mart 2022 750 Görüntüleme

Gülay Demirel: “Sağlık Çalışanları Emeklerinin Karşılığını Alamamaktadır” !…

İBB ve Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Gülay Demirel, İBB Meclisi’nde sağlık çalışanlarının sorunları hakkında konuşma yaptı.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla söz hakkı alan CHP İBB ve Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Gülay Demirel, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlarken, sağlık çalışanlarının sorunlarına değinmeyi de eş geçmedi. Demirel’in konuşması mecliste yoğun alkış aldı.

Gülay Demirel, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi COVID-19’a karşı verilen mücadelede, halkın sağlığını korumak için en ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları yalnız bırakmayarak onlara bu süreçte hep destek olmuştur ve olmaya da devam edecektir” dedi.

Konuşmasına maddelerle devam eden Demirel, “2020 yılı ilk aylarında yaklaşan COVİD-19 salgını ile ilgili çalışmalar gündeme gelmiş olup ilk olarak 25.02.2020 tarihinde Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun gerçekleştirdiği koordinasyon toplantısında acil eylem planı hazırlanmış ve çalışmalara başlanmıştır” diye konuştu ve maddeleri sıraladı:

• Salgın sürecinde olağan üstü çaba gösteren ve virüsü sevdiklerine bulaştırmamak adına hastanelerden çıkamayan 3371 sağlık çalışanımıza 115 gün boyunca Otellerde Ücretsiz Konaklama Hizmeti sunduk.
• Sokağa çıkma yasağı günlerinde 50 farklı otelde kalan sağlık çalışanlarının 3 öğün yemek ihtiyaçları karşıladık.
• İSPARK’a online sistem üzerinden kayıt yaptıran sağlık çalışanları, vakit kaybı yaşamadan araçlarını ücretsiz olarak İSPARK’a park etmeye başladılar. 19 Mart 2020 tarihinden itibaren sağlık çalışanlarına ücretsiz hizmet veren, açık, katlı ve yol üstü İSPARK otoparkları, pandeminin devam etmesi nedeniyle ücretsiz kullanım süresini 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzattık.
• Pandemi nedeniyle sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarını kolaylaştırmaya destek vermek amacıyla ücretsiz otopark hizmeti veren İSPARK sayesinde, yaklaşık 15 aylık pandemi süreci boyunca, İBB iştiraki İSPARK’a ait otoparkları 67 milyon 428 bin kez kullandı. Ücretsiz otopark kullanımının sübvanse bedeli, yaklaşık 272 milyon TL oldu.
• Pandemi süresince sağlık çalışanlarımıza 9 Mart 2020 tarihinden itibaren uygulanan ücretsiz toplu ulaşım hizmetinden 264 bin sağlık çalışanının faydalandığını ücretsiz ulaşım hizmeti kapsamında, sadece 2021 yılında 232 milyon liraya karşılık gelen 61 milyon kez ücretsiz yolculuk yapıldı. Sağlık çalışanları 30 Haziran 2022 tarihine kadar da faydalanmaya devam edecek.
• Diğer kamu binaları ile birlikte sağlık kuruluşlarının kamu özel ayrımı yapmaksızın dezenfeksiyon çalışmalarını hayata geçirdik.
• Sağlık kuruluşlarının dış mekanlarını ve kamuya açık alanların dezenfeksiyon çalışmalarını özel olarak dizayn edilmiş araçlarla başlattık.


Demirel, “Özetle İBB başkanımız Ekrem İmamoğlu, koronavirüs ile mücadelede ön saflarda savaşan sağlık çalışanlarının da yanında oldu ve olmaya devam edecek” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

• Ancak sağlık çalışanlarımızın kemikleşmiş sorunlarını çözebilmek için hükümet üstüne düşen sorumlulukları yerine getirip ilgili kanunları çıkarıyor mu? Hayır.
• İnsanca yaşayabilecekleri temel ücret, insanca çalışma koşulları ve güvenli çalışma ortamları istiyorlar. Gerçekleşti mi? Hayır .
• 7200 ek gösterge istiyorlar. Bu hakları verildi mi? Hayır.
• TTB’nin yıllardır önerdiği ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılmasını, sağlıkta şiddetin sona ermesini istiyorlar. Yasa çıktı mı? Hayır.
• Covid-19’un bütün sağlık çalışanları için illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyorlar. Kabul edildi mi? Hayır.
• Asistan hekimlerin asli işlerinin eğitimleri olduğunun kabulünü, ucuz emek sömürüsüne denk düşen uygulamalara son verilmesini istiyorlar. Son verildi mi? Hayır.

• Özel sektörde ciro baskısına, şirket kurdurma zorlamasına son verilmesini, güvenceli sendikalı, çalışma koşullarının oluşturulmasını istiyorlar. Bu koşullar sağlandı mı? Hayır.
• Pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyorlar. Çok mu gördünüz? Evet.

Demirel, “Tüm bu sorunların farkında olan Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı 14 Mart Tıp Bayramı bildirgesinde duyurduğu gibi en uzun eğitimi alan en riskli, en zor ve en yoğun mesleği uygulayan hekimlere insanca yaşama koşulları sağlanmalı ve emeklerinin karşılığı olabilecek düzeyde maaş verilmelidir.

Emekli hekimlerin maaşlarıda arttırılmalıdır.

Birinci basamak sağlık hizmetleri halk sağlığının ve koruyucu tıbbın temelidir. Aile sağlık merkezleri tümüyle kamu hizmetine dönüşmeli binaları kamu binası olmalı kira- kiracı ilişkisi kaldırılmalı yardımcı personel ve atamaları bir an önce yapılmalıdır.

Asistan hekimlerin nöbet ve çalışma koşulları düzeltilmeli nöbet ertesi izin hakları verilmeli ağır hizmet yüküne son verilerek eğitimleri için yeterli süre ayrılmalıdır.

Değerli hemşireler ve tüm sağlık çalışanları sağlık hizmeti bir ekip işidir. Bugün hekimlerle birlikte hemşireler ve tüm sağlık çalışanları da ağır hizmet koşulları altında ezilmekte ve emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar.

Tüm sağlık çalışanlarının maaşlarında ivedilikle artış yapılarak 3600 ek gösterge uygulanmalıdır” dedi.

Demirel, “Sevgili halkımız hastalar ve hasta yakınları;

Bugün sağlıkta yaşadığımız tüm sorunlar uygulanan yanlış politikaların sonucudur. İktidar sağlığı bir hak olmaktan çıkararak kar amaçlı verilen bir hizmet haline getirmiştir.

Sağlık çalışanları bugün yaşanmakta olan aksaklıkların sorumlusu değil mağdurudur. Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete derhal son verilmelidir.

“Beni Türk hekimlerine emanet edin” noktasından “Varsın giderlerse gitsinler ” noktasına geldik. Kim gider kim kalır göreceğiz…

Hiçbir yere gitmeyecekler. Bu ülkede iyi koşullarda ve mutlu şekilde çalışacaklar. Her koşulda bizler için özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarımızın 14 Mart tıp bayramı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

 

İlginizi çekebilir

Haydi yelken seyrine!..

Haydi yelken seyrine!..

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb