Ana Sayfa Köşe Yazarları 22.09.2021 726 Görüntüleme

CEHALET SINIRI LİMON ADAM

Size bilimsel terimlerle bunu uzun uzun anlatmak isterdim.

Ama o kadar zamanımız yok maalesef….

Sadece aşağıdakileri sıralasam ilk etapta;

-Ne kadar TV seyredildiği,

-Hangi kalitede programlar seyredildiği,

-Eğitimin paralı ve pahalı olması,

-İyi eğitilmiş iş gücünün yurt dışında çalışmayı arzu etmesi,

Bütün bunlar cehalet sınırının ne kadar yukarılara çekildiğinin göstergesi değil sadece elbette.

Bir de entelektüel cehalet var ki onunla başa çıkmak için ilahi takdir gerekir.

Aklımız, yaşam döngümüz söz konusu olunca bize cehaletin dibi olarak görülebilecek dengesizlikler yaptırabilir.

Amerikan uçağına asılarak, uğradıkları zulümden ve yaşadıkları kötü hayattan kurtulabileceklerini düşünen ve uçak havada iken aşağıya düşerek olan iki Afganlıdan biri dişçi, diğer doktordu.

Cehalet ikna prosedürünün kahramanıdır.

19 Nisan 1995’te bir bahar günü, McArthur Wheeler adlı bir adam, Pittsburgh’daki evinin yakınındaki iki bankaya girdi ve onları silah zoruyla soydu.

Soygun, Pittsburgh şehrini tüm zamanların en tuhaf ve saçma suçlarından birine sahne yaptı. Bir adam güpegündüz iki ardışık bankayı soyarken gizlenmek için ne maske taktı ne de yüzünü sakladı. Elindeki silahı her iki bankadaki veznedarlara doğrulttu ve paraları alıp soygununu gerçekleştirdi ve kendinden emin bir şekilde soygun mahallini terk etti.

Halbuki güvenlik kamerası onu her iki soygunda da yakalamıştı. Pittsburgh polisi, Wheeler’in pek umursamadığı kamera kayıtlarından elde ettiği görüntüyü o gece yerel televizyon haberlerine koydu ve hemen ipucu elde etti. Polislerin elde ettikleri ipuçları, soygunları işleyen suçlu McArthur Wheeler’ın kapısına kadar götürdü.

Polis Wheeler’i tutukladığında ise olayın en tuhaf bölümünün yaşandığı anlar vuku bulmuştu: Kendisinin masum olduğunu iddia etmek yerine, şaşkın bir tavırla “Beni nasıl bulabilirsiniz, yüzüme limon suyu sürmüştüm.” gibi bir hayıflanma yaşadı.

McArthur Wheeler’in banka soymak için edindiği motivasyonun kaynağı ise limon suyuyla “görünmez yazı” yazabilmenin yüzünde de aynı etkiye sahip olacağına inancıdır. Bir nevi görünmez adam olup bankayı soyduğuna inanmaktadır.

İlkokul deneylerinden hatırlayanlar da biliyorlardır ki, limon suyuyla yazılmış yazılar görünmez olur. Eh yazıları tekrar görünür kılıp okuyabilmek için ütü benzeri sıcak şeylerle yazının yazılmış olduğu kağıt ütülenir. McArthur Wheeler de herhalde yüzüne ütü benzeri bir şeyle basıldığında ancak görünür olacağını düşünmüş olacak ki peş peşe iki banka soygunu yapıp ardından da gönül rahatlığıyla evine gitmiş olmalı…

Peki insanlar nasıl oluyor da eylemlerini böylesi gerekçelere dayandırabiliyor?

Algılar, cehaleti üstünlük olarak sürükleyebilirler.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb