Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 26 Ocak 2013 3839 Görüntüleme

Beykoz, kadınlara emanet!…

İstanbul’un Beykoz ilçesinde kamu kuruluşlarının ve STK’ların yönetiminde kadınlar oldukça fazla. Belediye Başkan yardımcısı ve emniyet müdürü başta olmak üzere park ve bahçeler müdürü de, ruhsat müdürü de kadın. Beykoz’u kadın protokolünü bir araya getirdik.

Yönetici oldukları için iş yükleri hayli fazla. Dolayısıyla herkesi bir araya getirmek oldukça zor oldu. İşlerinden fırsat bulabilenlerle Beykoz tepelerindeki Hidiv Kasrı’nda buluştuk. Hepsi işleri sebebiyle birbiriyle sürekli muhatap oluyormuş. Ama telefonla sık sık görüştükleri halde birbirinin yüzünü hiç görmeyenler bir hayli fazlaydı. Sayemizde ilk kez görüştüler.

 

                                  Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan

Uzun dönem İstanbul’un tek kadın belediye başkan yardımcısı olan Nevin Çalışkan yerel politikacı kadınlar toplantısında fark ettiği bir duruma dikkat çekiyor: “Gördüm ki, Türkiye’deki tüm belediyelerde kadın müdür sayısı üçü geçmiyor. Bizde ise bu tüm müdürlüklerin üçte biri oranında.” Çalışkan, bu makamlarda olmalarının kadın yöneticilerin kişisel başarısı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kendi tecrübemden yola çıkarak diyebilirim ki burada beyler her konuda kadınlara büyük destek oluyor.”

Milli Eğitim İlçe Şube Müdürü Necla Çağlayan, 17 yıllık yöneticilik hayatında gözlemlediklerinden yola çıkarak kadınlara daha çok görev verilmesi gerektiğini söylüyor. Beykoz nüfus müdürü Nihale Kılıç ise ilginç bir ayrıntıyı dile getiriyor: İstanbul’daki nüfus müdürlerinin üçte ikisi kadınmış. “Sizce sebebi nedir?” diye sorunca, “Herhalde kadınların halkla ilişkileri biraz daha iyi ve biraz da zor olduğu için…” cevabını veriyor.

                                         Beykoz Emniyet Müdür Vekili Tülay Çik

Kadınlar, toplantılara kalite katıyor!

Beykoz’un emniyet müdür vekili de bir kadın: Tülay Çik. Herkesin birbiriyle tanıştığı sırada Beykoz Belediyesi Toplumsal Destek Merkezi Koordinatörü (TODEMK) Sevim Gülşen, Çik’in yanına geliyor ve Beykoz’da kadınlara güvenlik konusunda bir seminer vermesi talebinde bulunuyor, içerik üzerine ayaküstü bir konuşma yapıyorlar. Grubun en popüler ismi belediye yazı işleri müdürü Seher Çekerek. Çünkü herkesin işi dolayısıyla her gün telefonla görüştüğü bir isim. Üstelik 30 yıldır Beykoz Belediyesi’nde çalışıyor ve 16 yıldır yöneticilik yapıyor. Çekerek, yönetici olduğunda Beykoz’da kadın yönetici sayısı ikiymiş. Şimdi bu sayı 20’yi aşıyor. Tecrübeli yönetici kadın çalışanlarıyla ilgili birçok sorunla karşılaştığını söylüyor. Ama bu sorunların kadın olmalarıyla ilgili olmadığını özellikle vurguluyor. Kadınların erkeklere göre sosyal sorumluluklarının daha fazla olması, onların iş performansına olumsuz yansıyormuş. Çekerek, “Evin ve çocukların sorumluluğunu kadınlar tek başlarına üstleniyor. Çalışıyor olsalar bile. Eşleri de destek olmuyor. Doğum izni meselesi var bir de. Bu sorunların yanında bazı kadın çalışanlar bu sorumluluklarını lüzumsuz yere mazeret olarak kullanabiliyor.” diyor.

Çekerek’e göre kadınların varlığı çalışma hayatına özellikle de toplantı ortamlarına kalite katıyor. Sebebini de şöyle açıklıyor: “Erkekler kadınlar olduğu için sözlerine daha çok dikkat ediyor, daha özenli konuşuyor. Kendi aralarında kullandıkları sert sözcüklerden kaçınıyorlar.”

Beykoz’un iki kadın muhtarı var. Biri Acarlar Mahallesi muhtarı Yasemin Çamlıbel. Kaymakamlık yazı işleri müdürü olarak emekli olduktan sonra, seçimlere katılmış ve iki kadın rakibi arasından en çok oyu alarak muhtar olmuş. Şimdi muhtarlıkta ikinci dönemi ve bu seçimlerde de iki kadın muhtar adayı rakibi varmış. Çamlıbel’in azalarının hepsi de kadın.

“Muhtarlık, kendime güvenimi artırdı”

Arzu Ulubel ise Göksu Mahallesi’nin muhtarı. Osmanlı’nın Mısır Paşası’nın yaptırdığı Hidiv Kasrı’nda görüştüğümüz Ulubel’in anne tarafı Mısır’dan gelmiş. Ulubel’in muhtarlıkta ikinci dönemi. Ev hanımıyken, oturduğu mahallede önce aza olmuş. Sonra mahallelinin teşvikiyle seçimlere girip muhtar olmuş. Eşi ve çocukları yoğun ve yorucu olduğu için muhtarlık yapmasını pek istemese de Ulubel, işini çok sevdiğini söylüyor. 5 bin kişilik mahallenin muhtarlığını yapan Ulubel, “Buna çok ihtiyacım vardı. Ayaklarımın üstünde sağlam durmaya… Çünkü kendime çok güvenemiyordum, çekiniyordum. Muhtarlıkla birlikte bunları yendim. İnsan içinde konuşmaya başladım.” diyor.

Kadın yöneticilere derdimizi daha kolay anlatıyoruz

Omurilik Felçlileri Derneği Beykoz Şube Genel Sekreteri Nuray Ak, kadın yöneticilerle çalışmanın avantajlı olduğunu düşünüyor. Çünkü kadınlara dertlerini daha rahat ifade edebiliyormuş. Kendilerini de kadınların daha çabuk algıladığını, çözüme daha çabuk ulaştıklarını düşünüyor. Derneğin Beykoz Şube Başkanı Saniye Efe ise yönetici olarak erkeklerle daha kolay çalıştığını söylüyor. Efe, kadınların toplantılara geç kalmasından şikayetçi.

Cami derneğinin hem başkanı hem de tek kadın üyesi

Mukadder Özgünay (Beykoz Hisar ve Göksu Evleri Cami Yaptırma Derneği Başkanı) Doğma büyüme Beykozlu. 10 bin kişilik mahallesinde torununu götürecek bir cami olmaması üzerine kolları sıvamış ve önce derneği kurmuş. Derneğin tek kadın üyesi. Diğer üyelerin yoğun çalışma hayatları dolayısıyla bütün yük 74 yaşındaki ev hanımı Özgünay’ın omzunda. Beykoz’da imar yönetmeliğine uygun ilk camisini yaptırıyor. Bu sebeple belediyeyle, Anıtlar Kurulu’yla yoğun görüşmeleri olmuş. Doyasıyla belediye ve ilçe yönetimi Mukadder Hanım’ı yakından tanımış. Ve çok sevmişler. Aynı zamanda Beykoz İlçesi Yaşlılar Konseyi’nde aktif görev yapan Mukadder teyze, huzurevlerine gidiyor, Beykozlu yaşlıları evinde ziyaret ediyor. Onların sorunlarıyla yakından ilgileniyor.

Park ve bahçeler ona emanet

Sevilay Gökçelik, 2009’dan beri Beykoz Belediyesi’nin Park ve Bahçeler müdürlüğünü yapıyor. İlçenin ilk kadın Park ve Bahçeler müdürü. Ekibinde işçiler dışında yalnızca iki erkek var. Biri inşaat mühendisi diğeri iş denetim sorumlusu. Yeşil alanlar, parklar onun sorumluluğunda. Kadın olmanın estetik ve titizlik anlamında işine katkısı olduğunu söylüyor ama bazı durumlarda da zorlandığını itiraf ediyor: “Etrafımızda iş makineleri, işçiler, kamyonlar, tankerler… Tüm bunları koordine ederken kadın olmanın zorluklarını yaşıyoruz tabii.” Çevre Mühendisi Gökçelik, kadınlarla çalışma konusunda ise şunları söylüyor: “Biz kadınlar bazen zor olabiliyoruz. O yüzden erkeklerin de olduğu bir ortamda çalışmak daha avantajlı olabiliyor.”

Beykoz’u yöneten kadınlar

-Soldan sağa- En arka sıra:Sevilay Gökçelik (Beykoz Bld.Park-Bahçeler Müdürü), Ayşe Güner (Beykoz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü)  Yasemin Çamlıbel (Acarlar Muhtarı) Arzu Ulubent (Göksu Muhtarı)

Orta sıra:Tülin Başlantı (Beykoz Bld. Ruhsat-Denetim Mdr.), Makbule Ferah Sezer (Beykoz Bld. Hukuk İşleri Mdr.), Seher Çekerek (Beykoz Bld. Yazı İşleri Mdr.), Mukaddes Özgünay (Göksu Mah. Cami Yaptırma Derneği Başkanı), Nurgül Direk (Beykoz Kaymakamlığı Yazı İşleri Mdr.)

Ön sıra: Nevin Çalışkan (Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı), Ayşe Çelikbilek (Hakların Korunması Derneği Başkanı), Nuray Ak (Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği Beykoz Şubesi Genel Sekreteri), Saniye Efe (TOFD Beykoz Şubesi Başkanı), Sevim Gülşen (Toplumsal Destek Merkezi Koordinatörü), Tülay Çik (Beykoz Emniyet Müdür Vekili), Nihade Kılıç (Beykoz Nüfus İşleri Mdr.), Necla Çağlayan (Milli Eğitim Şube Mdr.) Beykozda fotoğrafta yer alamayan birçok kadın yönetici daha var.

KAYNAK: ZAMAN GAZETESİ

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb