Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 24 Ekim 2013 2619 Görüntüleme

Markalanan Palamutlar Beykoz’da Denize Bırakıldı

“Karadeniz ve Akdeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamutun korunması için uluslararası bir koruma anlayışı geliştirmek” ve “sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkıda bulunm…

Haber: Markalanan Palamutlar Marmara Denizi'ne Bırakıldı
“Karadeniz ve Akdeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamutun korunması için uluslararası bir koruma anlayışı geliştirmek” ve “sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkıda bulunmak” amaçlarıyla hayata geçirilen “Palamutlar Nerede?” projesi kapsamında markalanan palamutlar, Marmara Denizi’ne bırakıldı.

Metro Toptancı Market ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) arasındaki işbirliği çerçevesinde geçen yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde hayata geçirilen projenin bu yılki etabı, Beykoz dalyanında gerçekleştirilen denize balık bırakma etkinliğiyle başladı.

Etkinlikte konuşan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, İstanbul’da ve Türkiye’de en çok tüketilen balıklardan birisinin palamut olduğunu belirterek, bu balık türü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istedikleri için projeye imza attıklarını söyledi.

Değişen iklim koşullarının palamutların göç yollarını değiştirmiş olabileceğini ve bunun da önem arz ettiğini dile getiren Öztürk, proje sonunda, “Karadeniz’de yumurtlayan palamut orada kalıyor mu, en uzak nereye kadar gidiyor, Ege’nin hangi kıyılarına uğruyor göç sırasında, nerelere yumurtasını bırakıyor” gibi sorulara da cevap bulacaklarını kaydetti.

Öztürk, bu yıl denize 1500 balık atacakları belirterek, balığa yapılan yatırımın geleceğe umut verdiğini vurguladı.

Metro Grup Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudhelt ise projeye destek vermekten gurur duyduklarını belirterek, projeye 2015’e kadar desteklerinin süreceğini ifade etti.

Palamutun Akdeniz ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler için önemine değinen Rudhelt, “Palamutların göç yollarıyla ilgili uluslararası farkındalık yaratmak ve topluma fayda sağlamak istiyoruz. Metro, Türkiye’deki en büyük balık satıcısı. Yılda yaklaşık 6 bin ton balık satıyor. Türkiye’de kişi başı tüketilen balık oranı yılda 8, dünyada 16, Avrupa’da ise 22 kilogram. Bu oran her geçen gün de yükseliyor. Türkiye’de tüketilen balıkların yüzde 75’i avlanan balıklar” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, markalanan palamutlar Beykoz dalyanında denize bırakıldı.

– 3 yılda 4 bin 500 palamut markalanarak denize bırakılacak

“Palamut balığıyla ilgili yeni bilgilere ulaşmayı” ve “sadece avlayan değil, tüketenlere de bilgi aktarımında bulunmayı” hedefleyen ve bu yıldan itibaren 3 yıl daha sürecek proje kapsamında, her yıl 1500 olmak üzere toplamda 4 bin 500 palamut markalanarak denize bırakılacak.

Boyu ölçülen balıkların üzerindeki markada, TÜDAV’ın irtibat bilgileri ve marka numarası yer alıyor. Bu balıkları bulan kişi, kurum ve balıkçılar TÜDAV ile irtibata geçmeleri durumunda sembolik hediyelerle ödüllendirilecek.

Proje bilgilerini tüm paydaşlara iletmek amacıyla 9 farklı dilde (Türkçe, İngilizce, Bulgarca, Ukraynaca, Gürcüce, Rumence, Rusça, Arapça ve Yunanca) posterler ve broşürler hazırlanıp ilgili fakültelere, enstitülere, balıkçı barınaklarına ve tarım il müdürlüklerine dağıtıldı.

Proje kapsamında ekim ve kasım aylarında Çanakkale, Saroz Körfezi, Çeşme ve İskenderun’da yeni markalama çalışmaları yapılacak. Böylece balığın sadece Karadeniz ve Marmara denizlerinde değil, Ege ve Akdeniz’deki göç yolları hakkında da bilgi edinilecek.

– Palamut balığının iklim değişimine bağlı stok değişimi tahmin edilecek

Proje ile Akdeniz ve Karadeniz’deki palamut balıklarının göç yolları güncellenecek, balığın ne zaman, hangi ülkenin sularını dolaştığı ortaya çıkarılacak, kirlenme, iklim değişikliği ve aşırı avcılık sonucu stoklarındaki değişim tahmin edilmeye çalışılacak. Proje sonunda, araştırma sonuçlarını kapsayan ve palamutu anlatan bir kitabın çıkarılması da planlanıyor.

Geçen yıl bırakılan balıklardan en uzaktaki 386 kilometre uzaklıkta bulundu

Proje kapsamında geçen yıl İstanbul Boğazı, Rumeli Kavağı, Kilyos, Samsun açıkları, Giresun-Tirebolu ve Çeşme-Sakız Adası bölgeleri arasında markalanıp denize salınan palamutlardan 26’sının, markalandığı noktalardan değişik uzaklıklarda balıkçılar tarafından bulunup TÜDAV’a bildirildi.

Samsun açıklarında markalanıp 324 kilometre uzaklıktaki Bartın-Kuruçaşile mevkisinde bulunan ve yine Samsun açıklarında markalanıp 386 kilometre uzaklıktaki Artvin-Hopa mevkisinde bulunan palamutlar en uzak mesafelerde yakalanan balıklar oldu.

 

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb