Ana Sayfa Köşe Yazarları 24.03.2019 1826 Görüntüleme

GENÇ GİRİŞİMCİLERE VERGİ VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

 

Yeni iş kuran gençlere , faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç yıl boyunca elde ettikleri kazancın bir kısmını vergi dışı bırakmak ve gençlerimizin girişimciliğe yönlendirilmesini desteklemek amacıyla , 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile vergi teşviki ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sigorta prim teşviki getirilmiştir.

10.02.2016 tarihinden itibaren ticari , zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin , vergi teşvikinden yararlanabilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.

a) İşe başlamanın kanuni süresi içerişimde bildirilmiş olması.

b)Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi.

c) Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde işe başlama tarihi itibariyle ortakların tamamının tüm şartları taşıması .

d) Faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin (ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere) eş veya üçüncü dereceye kadar ( bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarınca devralınmamış olması.

e) Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20 nci maddesi ile 10.02.2016 tarihinden itibaren ticari,zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimcilerin , faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarından yıllık 75.000 TL’lik kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Genç Girişimci kazanç istisnasından yararlanan mükellefler , beyana tabi başka bir gelirinin (kira, menkul sermaye iradı , ücret ,diğer kazanç ve irat) olması durumunda sadece ticari , zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanabilecektir.

Teşvik kapsamındaki mükelleflerin bir vergilendirme döneminde ticari , ticari , zirai veya mesleki faaliyetlerinden bir veya bir kaçından kazanç elde etmeleri durumunda teşvik , beyan edilen bu gelirlerin toplamına uygulanacaktır.

Vergi teşviki , üç vergilendirme dönemi ile sınırlı olup önceki faaliyetine devam ederken yeni bir faaliyete başlanılması teşvik süresini uzatmayacaktır.

Söz konusu teşvikten yararlananlar tarafından verilecek yıllır gelir vergisi beyannamesinin gelir bildirimi tablosuna o yıl elde ettikleri gelirden teşvik tutarı düşüldükten sonra kalan tutar gelir olarak yazılacaktır. Ayrıca teşvik kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi halinde de beyanname verilmesi mecburidir.

Bir vergilendirme döneminde teşvik tutarının altında kazanç elde edilmesi durumunda , teşvikten yararlanılamayan tutar ertesi yıla devretmeyecektir.

Bir önemli husus da , genç girişimciler de kazanç istisnasından yararlanan mükellefler , Gelir Vergisi Kanunu’na göre basit usulde ticari kazanç elde eden mükelleflere uygulanan 2018 yılı için 9.000 Tl’lik kazanç indiriminden ayrıca yararlanamazlar.

Vergi teşvikinden yararlanan mükelleflerce daha sonra herhangi bir nedenle faaliyetin terk edilmesi durumunda , terk tarihine kadar elde edilen kazançlar dolayısıyla teşvikten yararlanılacaktır. Faaliyet terk edildikten sonra teşvik kapsamındaki söz konusu faaliyete tekrar başlanılması halinde ise adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunması şartı ihlal edileceğinden teşvikten yararlanılamayacaktır. Teşvikten yararlananları , bu süre içinde faaliyetlerini ticari , zirai veya mesleki faaliyet değiştirmeleri veya faaliyet konusunda değişiklik yapmaları durumunda , yararlanılamayan süre kadar söz konusu teşvikten yararlanmaları mümkündür.

Takvim yılı içerisinde işe başlanılması veya işin terk edilmesi durumlarında ; işe başlama tarihinden yıl sonuna kadar olan kıst dönem ve takvim yılı başından işin terk edildiği tarihe kadar olan kıst dönem bir vergilendirme dönemi sayılacak olup bu dönemler için teşvikten tam olarak yararlanılmış olacaktır.

Ekonomik büyüme ve kalkınmanın destekleyici gücü , yenilik ve yaratıcılığın en önemli kaynaklarından biri olan genç girişimcilere , 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81’inci maddesine eklenen hüküm ile sigorta prim teşviki uygulaması getirilmiştir.Bu kapsamda 01.06.2018 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanun’un 4/1-b maddesi kapsamında ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri , tescil tarihinden itibaren bir yıl süreyle 5510 sayılı Kanun’un 82’nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılacaktır.

Sigorta prim teşvikinden yararlanma şartları aşağıda belirtilmiştir.

  1. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20’nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanmak.
  2. Mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olmak.
  3. 06.2018 tarihinden itibaren ilk defa 5510 sayılı Kanun’un 4/1-b maddesi kapsamında sigortalı sayılan gerçek kişilerden olmak.
  4. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi.

Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde , ortaklar arasında sadece en genç ortak sigorta teşvik priminden faydalanabilecektir. Prim teşvikinden yararlanabilmeleri için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşımaları gerekmektedir. Ortaklardan herhangi birinin teşvik şartlarını taşımaması halinde , diğer ortaklar da sigorta prim teşvikinden yararlanamayacaktır.

Son olarak sigorta  prim teşvikinden yararlanmak isteyen sigortalıların tescil işlemleri , 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20’nci maddesi kapsamında bağlı oldukları vergi dairesinden temin edecekleri “ Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası1 belgesi ile bağlı bulundukları sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince yapılacaktır.

 

ÜMİT YAZAR

İlginizi çekebilir

BİR BABAYI TAKDİMİMDİR

BİR BABAYI TAKDİMİMDİR

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb